Let's meet again! - C'est du Belge

Simon Diricq en het Concertino da camera


De saxofoon is het Belgisch instrument bij uitstek, uitgevonden in de negentiende eeuw door Adolphe Sax. Regelmatig duikt het instrument op in het orkest, zoals bijvoorbeeld in het ballet La création du monde van Darius Milhaud (deel van het Nieuwjaarsconcert onder leiding van Hugh Wolff). Dit seizoen staat ook een echt saxofoonconcerto op het programma: het Concertino da camera van de Franse componist Jacques Ibert. Simon Diricq, afgestudeerd aan het Parijse Conservatoire National Supérieur de Musique en momenteel docent aan het Conservatorium van Brussel, speelt de solistenpartij.


“Het Concertino da camera is een van de topwerken uit de saxofoonliteratuur. Toen ik toelatingsexamen deed voor het Parijse Conservatorium, was het een verplicht werk. Technisch gezien vormt het Concertino da camera een ware uitdaging. Het is echter bijzonder licht van karakter: de vrolijkheid en speelsheid van dit neoklassieke werk zijn onovertroffen. De exotische harmonieën en vele kleuren die aan bod komen, zullen elkeen kunnen bekoren.”


“In technisch opzicht deelt de saxofoon kenmerken met heel wat verschillende instrumenten. De kleppen functioneren op dezelfde manier als bij een dwarsfluit: volgens het zogenaamde Böhm-systeem. De conische boring is gelijkaardig aan
die van de hobo, het metaal heeft de saxofoon met de koperblazers gemeen en het enkelriet is afkomstig van de klarinet. Qua klankkwaliteit is de saxofoon echter het best te vergelijken met de menselijke stem.”


“Als koning van de jazz- en de popmuziek – wat nooit de bedoeling was van Adolphe Sax – heeft de saxofoon een wat vreemde identiteit binnen de wereld van de klassieke muziek. Saxofonisten zijn zich ervan bewust dat er maar een beperkt repertoire is voor saxofoon, maar grijpen elke gelegenheid aan om de creatie van nieuw repertoire te ondersteunen. Saxofonisten krijgen vaak een belangrijke rol in nieuwe composities, omdat componisten weten dat we, steeds hongerig naar meer repertoire, ons altijd excellent voorbereiden.”