Shostakovich Festival - Trio Wanderer & Ekaterina Semenchuk

Bozar
Brussel
do 24.02.22 20:00

Dmitri Shostakovich

  • Piano Trio No. 1, Op. 8
  • Piano Trio No. 2, Op. 67
  • 7 Romances on Poems by Alexander Blok, Op. 127

Met zijn technische meesterschap en verbluffende muzikaliteit behoort het Trio Wanderer, bestaande uit drie Franse musici, tot een van de meest vooraanstaande kamermuziekensembles. Tijdens het Shostakovichfestival zetten ze de twee pianotrio’s van de Russische componist in de kijker. Shostakovich was slechts 17 toen hij zijn Eerste pianotrio schreef, maar het werk getuigt van een buitengewoon compositorisch meesterschap. Zijn tweede trio droeg hij op aan zijn goede vriend, Ivan Sollertinsky, en is tevens een aanklacht tegen de gruweldaden van de concentratiekampen. Het werk baadt dan ook in een trieste en macabere sfeer.

Voor de Zeven romances op gedichten van Alexander Blok vervoegt de Wit-Russische mezzosopraan Ekaterina Semenchuk het Trio Wanderer. Zij zingt alle grote mezzosopraanrollen in het Sint-Petersburgse Mariinskitheater, trad op tijdens de Salzburger Festspiele en is ook regelmatig te gast in de Metropolitan Opera van New York.

In 1967 vroegen Mstislav Rostropovich en zijn vrouw Galina Vishnevskaya aan Shostakovich om een vocalise te schrijven die ze samen – cello en zang - konden opvoeren. Shostakovich zette als antwoord hierop een vroeg liefdesgedicht van Alexander Blok op muziek. In de daaropvolgende dagen – aangevuurd door wat sterke drank – zette hij nog zes andere gedichten van Alexander Blok op muziek, niet alleen voor cello en zang, maar ook nog voor piano en viool. In het laatste lied komen alle instrumenten samen.

 

Trio Wanderer, ensemble
Ekaterina Semenschuk, mezzosopraan