Shostakovich Festival - OPRL, Vassily Sinaisky & Evgeny Nikitin

Bozar
Brussel
za 26.02.22 20:00

Dmitri Shostakovich, Katerina Ismailova, Suite, Op. 114a
Modest Mussorgsky, Songs and Dances of the Death
Dmitri Shostakovich, Symphony No. 15, Op. 141

Deel van het Shostakovichfestival is ook een concert van onze collega’s uit Luik: het Orchestre Philharmonique Royal de Liège. Zij starten met de Katerina Ismailova Suite, een bundeling van vier actes uit Shostakovich’ opera Lady MacBeth uit het district Mtsenk. Dit brutaal-expressionistische werk vertelt het verhaal van een eenzame vrouw, Katerina Ismailova, die verliefd wordt op een arbeider die werkt voor haar rijke man. Al vlug wordt ze verleid door enkele Shakespeareaanse moorden. Aanvankelijk werd Shostakovich’ opera goed onthaald, maar na een anonieme recensie in de Pravda (door Stalin zelf geschreven, zo beweren sommigen) mocht het werk bijna 30 jaar lang niet meer worden opgevoerd.

Een van de meest geniale composities van Modest Mussorgsky is de liedcyclus Liederen en dansen van de dood voor zangstem en piano. Dmitri Shostakovich orkestreerde dit vierdelige werk in 1962. In het eerste lied komt de dood een baby halen, in het tweede lied een jonge vrouw, in het derde lied een dronken boer en in het vierde lied een bende soldaten.

Hoogtepunt van de avond is een uitvoering van Dmitri Shostakovich’ Vijftiende (en laatste) symfonie. Na vier symfonieën met koor en/ of zangsolisten (namelijk de symfonieën Nr. 2, 3, 13 en 14) is de Vijftiende symfonie terug een louter instrumentaal werk. In deze compositie maakt Shostakovich de balans op van zijn leven. Daarbij citeert hij in de verschillende bewegingen niet alleen zichzelf, maar ook muziek van Rossini (Guillaume Tell) en Wagner (Tristan und Isolde en Der Ring des Nibelungen).

 

Orchestre Philharmonique Royal de Liège
Vassily Sinaisky, dirigent
Evgeny Nikitin, bas