Richard Egarr & Mozart/Schumann 2

RTBF - Musiq3
ma 15.02.21 13:00
VRT - Klara
ma 22.02.21 20:00

Wolfgang Amadeus Mozart,  Concerto voor piano en orkest nr. 24 in c mineur, KV. 491

Ludwig van Beethoven, Fidelio Overture, op. 72c

Robert Schumann, Symfonie Nr. 2 in C groot, op. 61

“Donker, tragisch en passievol,” zo omschrijft de musicoloog Alfred Einstein het Vierentwintigste pianoconcerto van Mozart. Geschreven in c mineur, valt de driedelige compositie op door ver doorgevoerde chromatiek, op Bach geïnspireerde polyfonie en een intens dramatisch karakter. Beethoven was een groot bewonderaar van dit werk en nam het als voorbeeld voor zijn eigen Derde pianoconcerto, eveneens geschreven in c mineur.

Met geen ander genre had Beethoven een zo problematische verhouding als met het operagenre. Het kostte hem meer tijd om de ouverture te componeren tot zijn enigste opera Fidelio, dan Rossini en Donizetti nodig hadden om een volledige opera te componeren. In totaal zijn er maar liefst vier versies overgeleverd. Het Belgian National Orchestra speelt hiervan de laatste, Op. 72c, die Beethoven in 1814 bij de finale revisie van zijn opera componeerde.

Een langzame kwikvergiftiging was vermoedelijk de oorzaak van Robert Schumanns psychische problemen (kleine porties kwik werden in de 19de eeuw voorgeschreven als remedie tegen syfilis). Depressief, nerveus en lijdend aan geheugenverlies, begon Schumann aan zijn Tweede symfonie. Net zoals Beethovens late werken een overwinning van de rede op de meest beproevende omstandigheden symboliseren (zijn doofheid), kan men in Schumanns Tweede symfonie het verhaal lezen van een trotse strijd met duistere machten (eerste beweging) die na rusteloosheid (tweede beweging) en diepe melancholie (derde beweging) uitmondt in een triomfantelijke overwinning (finale).

 

Hugh Wolff, Dirigent

Richard Egarr, Piano

Artiesten

Hugh Wolff

Hugh Wolff is among the leading conductors of his generation.  He has appeared with all the major American orchestras including those of Chicago, New York, Boston, Philadelphia, Los Angeles, S