Hilary Hahn & Sibelius

BOZAR
Brussel
vr 28.01.22 20:00
BOZAR
Brussel
zo 30.01.22 15:00

Karol Szymanowski, Concert Overture in E major, Op. 12
Jean Sibelius, Violin Concerto in D minor, Op. 47
Witold Lutosławski, Concerto for Orchestra

FINSE SAGEN EN POOLSE VOLKSMUZIEK

De Concertouverture die de Poolse componist Karol Szymanowski in 1904/05 schreef, was zijn eerste echte symfonische compositie. Het werk is diepgaand beïnvloed door de symfonische gedichten van Richard Strauss. De enorme expressiviteit, klankrijkheid en originaliteit in de uitwerking van de muzikale thema’s bezorgden dit vroege werk van Szymanowski, Polens bekendste 20ste-eeuwse componist, een grote populariteit.

De Amerikaanse stervioliste Hilary Hahn is voor de eerste keer te gast bij het Belgian National Orchestra. Op het programma staat het Vioolconcerto van de Finse componist Jean Sibelius. Geobsedeerd door Finse sagen, meren en bossen combineert hij in dit werk een laatromantische stijl met een moderne Noordse klankesthetica. Het Vioolconcerto is zonder twijfel een van Sibelius’ beste werken.

Na door de Russische autoriteiten van ‘formalisme’ te zijn beschuldigd, begon de Poolse componist Lutosławski zijn toekomstige composities op volksmuziek te baseren. Zijn driedelige Concert voor Orkest (1954) put inspiratie uit muziek uit de Poolse regio Kurpie. Dit werk bezorgde Lutosławski zijn eerste internationale bekendheid. Een paar jaar later hoorde hij John Cages Concerto voor piano en orkest en begon hij te focussen op het schrijven van meer experimentele muziek.


Pietari Inkinen, dirigent
Hilary Hahn, viool

Artiesten

Pietari Inkinen

In September 2017 Pietari Inkinen became Chief Conductor of the Deutsche Radio Philharmonie Saarbruecken.  Inkinen is also Chief Conductor of the Japan Philharmonic Orchestra, a post he has he

Hilary Hahn

Three-time Grammy Award-winning violinist Hilary Hahn melds expressive musicality and technical expertise with a diverse repertoire guided by artistic curiosity.