Alisa Weilerstein & Prokofiev

BOZAR
Brussel
zo 05.12.21 15:00
Tarief los ticket
€ 46 - 38 - 24 - 10

Jacqueline FontynEin (kleiner) Winternachtstraum (Belgian premiere)
Pyotr Ilyich Tchaikovsky, Fantasy-Overture Romeo and Juliet
Sergei Prokofiev, Sinfonia Concertante in E minor, Op. 125

PROKOFIEVS SINFONIA CONCERTANTE

Jacqueline Fontyn is de Grande Dame van de Belgische componisten. Haar stukken ademen vrijheid uit, non-conformisme en een kosmopolitisch wereldbeeld. Ein (kleiner) Winternachtstraum is een compositie die ze in 2002 in opdracht van de Dresdner Philharmonie schreef.

Als jonge professor aan het conservatorium van Moskou componeerde Tchaikovsky zijn eerste echte meesterwerk: de fantasieouverture Romeo en Julia. Hij liet zich hierbij adviseren door de componist Mily Balakirev, de aanvoerder van ‘Het Machtige Hoopje’. Bij de compositie van Romeo en Julia putte Tchaikovsky inspiratie uit drie elementen van Shakespeares gelijknamige tragedie: het personage van broeder Lorenzo (te horen in de trage, bedachtzame inleiding), de vijandigheid tussen de Capulets en de Montagues (met cimbalen die refereren naar het degengevecht) en de romantische liefde tussen Romeo (althobo en altviool) en Julia (fluit).

Prokofievs Sinfonia Concertante is een herwerking van het Celloconcert, op. 58 dat hij in de jaren 1930 schreef. De première van dit werk was geen groot succes. Toen Prokofiev zijn Celloconcert in 1947 nogmaals uitgevoerd hoorde door de toen 22-jarige cellist Mstislav Rostropovich was hij zo onder de indruk dat hij Rostropovich beloofde de compositie te herzien. In 1952 was de Sinfonia Concertante klaar en werd de première gespeeld door Rostropovich.


Hugh Wolff, dirigent
Alisa Weilerstein, cello

Artiesten

Hugh Wolff

Hugh Wolff is among the leading conductors of his generation.  He has appeared with all the major American orchestras including those of Chicago, New York, Boston, Philadelphia, Los Angeles, S

Alisa Weilerstein

"The American cellist plays as if she were dreaming up the music on the spot, with a fluidity and passion that induces goose pimples.

– Financial Times