Julien Libeer & Reynaldo Hahn - Marcel Proust Tribute Concert

CC Hasselt
Limburg
za 05.02.22 20:00
DE SINGEL
Antwerpen
zo 06.02.22 15:00

César FranckLes Éolides, Op. 26
César FranckPsyché et Éros (from: Psyché, FWV 47)
Reynaldo HahnPiano Concerto in E major (Belgian première)
Richard Wagner, excerpts of Das Rheingold (arr. Eberhard Kloke)
Claude Debussy, Suite from Pelléas et Mélisande (arr. Marius Constant)

Muziek speelt een belangrijke rol in het literaire oeuvre van Marcel Proust. Waar in het eerste deel van zijn magnus opus À la recherche du temps perdu het geheugen van de verteller door een madeleinegebakje wordt geactiveerd, daar wordt het hoofdpersonage Charles Swann op gelijkaardige wijze getriggerd door een sonate, geschreven door een zekere Vinteuil. Literatuurwetenschappers discussiëren al decennialang over de vraag wie er model stond voor deze fictieve componist. Ter ere van de honderdste verjaardag van het overlijden van Marcel Proust, gaat het Belgian National Orchestra onder leiding van Otto Tausk zelf op onderzoek.

Een van de componisten die Proust erg apprecieerde, was de piano- en orgelvirtuoos César Franck, dit jaar exact 200 jaar geleden geboren. Van hem wordt Les Éolides opgevoerd, een symfonisch gedicht dat inspiratie put uit het gelijknamige gedicht van Leconte de Lisle. De Aeoliden zijn dochters van de windgod Aeolus: zachte briesjes die op zomeravonden verkwikkend langsheen de wangen strijken. Ook Psyché et Éros, een van de zeven delen van een ander symfonisch gedicht van César Franck, staat op het programma. Dit werk is gebaseerd op De gouden ezel van Apuleius (de enige novelle die overgeleverd is uit de klassieke oudheid) en verklankt het verboden samenzijn van Psyche, een koningsdochter mooier dan de liefdesgodin zelf, en Eros, de zoon van de liefdesgodin.

De meest intieme relatie onderhield Marcel Proust met de in Venezuela geboren componist Reynaldo Hahn. Aan het begin van de 20ste eeuw vormden ze een tijdlang een koppel. Later werden ze boezemvrienden. De Belgische pianist Julien Libeer speelt Reynaldo Hahns enige pianoconcerto, een zelden uitgevoerd, maar bijzonder fijnzinnig werk. Andere componisten die Marcel Proust vereerde, waren Debussy en Wagner. Van de eerste worden fragmenten uit zijn opera
Pelléas et Mélisande gespeeld, van de laatste delen uit Das Rheingold. Wie uiteindelijk model stond voor Vinteuil, Marcel Prousts fictieve componist? Dat mag u zelf beslissen!

 

Otto Tausk, dirigent
Julien Libeer, piano