Geannuleerd - Gil Shaham & Brahms/Hartmut Haenchen & Bruckner

BOZAR
Brussel
vr 27.11.20 20:00
BOZAR
Brussel
zo 29.11.20 15:00

Anton Bruckner, Ouverture in g
Johannes Brahms, Variaties op een thema van J. Haydn
Johannes Brahms, Concerto voor viool en orkest in D, op. 77

Antipoden in de absolute muziek

Brahms en Bruckner waren ongeveer even oud, woonden alle twee in Wenen en concentreerden zich beiden op het schrijven van absolute muziek. Onbedoeld werden ze elkaars tegenstaanders: Bruckner die als Nieuw-Duitse Wagneriaan doordrong in het door de traditionalisten geclaimde genre van de symfonie en Brahms die door zijn aanhangers werd vereerd als de enige legitieme opvolger van Beethoven.

De opener van dit concert is de Ouverture in g, een werk dat Anton Bruckner schreef als student van Otto Kitzler in de Oostenrijkse stad Linz. Bruckner was op dat moment 38 jaar oud en had een paar jaar geleden, na een hele tijd als organist en leraar in Sankt Florian te hebben gewerkt, besloten om het componeren serieus te nemen en terug lessen te gaan volgen. Alhoewel hij zelf later weinig waarde hechtte aan de werken die in deze context ontstonden, is de Ouverture in g intussen talloze malen opgenomen geweest als addendum bij Bruckners grote symfonieën.

Brahms Vioolconcerto is bijzonder symfonisch van opzet. De viool is er niet om de virtuositeit van haar bespeler te demonstreren, maar fungeert als ‘primus inter pares’ en neemt zo in belangrijke mate deel aan de ontwikkeling van de muzikale motieven. Alhoewel aanvankelijk onspeelbaar geacht (“dit is geen concerto voor de viool, maar tegen de viool” – Hans von Bülow), geniet Brahms Vioolconcerto vandaag een bijzondere plaats in het hart van heel wat solisten en dirigenten.
 

Hartmut Haenchen, dirigent

Gil Shaham, viool

Artiesten

Hartmut Haenchen

Hartmut Haenchen's high intellect and musical integrity have secured his place in the forefront of musical life.

Gil Shaham

Gil Shaham is one of the foremost violinists of our time; his flawless technique combined with his inimitable warmth and generosity of spirit has solidified his renown as an American master.